_2019-12-17_7.20.48_μμ.jpg

 

«Σημαντική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κράτους», χαρακτήρισε τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η καθηγήτρια ιστορίας του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής Μαρία Ρεπούση, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι».

Αναφερόμενη στις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μεταξύ των μελών της επιτροπής και στην παραίτηση ενός, η κ. Ρεπούση τόνισε πως «είναι θεμιτό και δημιουργικό».

Παράλληλα, εξήγησε πως κατά την άποψή της, πρέπει «να έχουμε έναν εορτασμό των 200 χρόνων που να περιλαμβάνει διάφορες απόψεις και τάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί αν πάμε σε έναν εορτασμό να δοξάσουμε πάλι τα γένια μας και να πούμε τι καλοί που είμαστε, που κάναμε την επανάσταση και απελευθερωθήκαμε από τον τουρκικό ζυγό και όλα έκτοτε πήγαν περίφημα, δεν ξέρω τι νόημα έχει αυτός ο εορτασμός. Συνήθως, τα κράτη που επενδύουν στην ιστορική κουλτούρα, κάνουν τους εορτασμούς αυτούς, ευκαιρία για αναστοχασμούς. Κοιτώντας όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν και το μέλλον. Κι εγώ ευελπιστώ, ότι τα 200 χρόνια από το 21, θα γιορταστούν σε αυτό το πνεύμα. Να ξαναδούμε πράγματα, τα 200 αυτά χρόνια και να αναρωτηθούμε για τις ιδέες αυτές. Πού βρίσκονται σήμερα και πού πηγαίνει αυτό που λέμε ελληνικό κράτος, Ελληνική Δημοκρατία κλπ».

«Θεωρώ και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο των μελών της επιτροπής, θετικό φαινόμενο και ευελπιστώ και περιμένω έναν εορτασμό ανοιχτό σε διαφορετικές απόψεις», κατέληξε η κ. Ρεπούση.

«Δεν είχα στήριξη από την Aριστερά. Υπάρχουν εθνικολαϊκιστές»

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που είχε δεχθεί για τις απόψεις της στην Ιστορία, η κ. Ρεπούση τόνισε:

«Ο εθνικισμός είναι οριζόντιο φαινόμενο και αγγίζει και την Aριστερά. Επίσης, καπάκι στον εθνικισμό, υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο, ο “εθνικολαϊκισμός“. Δηλαδή, να λέμε πράγματα που αρέσουν, αφού έχουμε διαμορφώσει πρώτα τα ακροατήρια και τους πολίτες με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να τους λέμε μόνο πράγματα που αρέσουν. Το βλέπουμε αυτό σε πάρα πολλά φαινόμενα και σημερινά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όπου τα κόμματα μεταξύ τους συναγωνίζονται ποιος θα πει την πιο ανταγωνιστική ατάκα».

«Και στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπήρχαν αντίστοιχα φαινόμενα, “εθνολαϊκιστικά”», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είχε την στήριξη από το κόμμα της.

«Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τις ταραχές με τον πιο χυδαίο τρόπο»

Αναφερόμενη στις ταραχές στις ΗΠΑ που προκάλεσε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιν, από λευκό αστυνομικό, η κ. Ρεπούση τόνισε ότι παρόμοια κατάσταση υπήρξε κατά τον Απρίλιο του 1968, μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Στην αφροαμερικανική κοινότητα υπάρχει φτώχεια, ανεργία και έλλειψη δικαιωμάτων», παρατήρησε η κ. Ρεπούση. «Ο Τραμπ επιλέγει να είναι ο πρόεδρος της λευκής Αμερικής, οξύνοντας την ένταση και το διχασμό μέσα στην αμερικάνικη κοινωνία. Λέει ότι το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι το πρώτο δικαίωμα και άρα κινητοποιεί τη λευκή κοινότητα της Αμερικής έτσι ώστε να επωφεληθεί εκλογικά στις επερχόμενες εκλογές. Δηλαδή, χρησιμοποιεί με τον πιο αισχρό τρόπο την κοινωνική κρίση και το πραγματικό θέμα ότι πολλοί Αφροαμερικανοί χάνουν τη ζωή τους από την αστυνομία, το αξιοποιεί προς όφελος του», σημείωσε.

«Το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο δεν έχει συνοχή»

Η κ. Ρεπούση εξέφρασε τις αντιδράσεις της για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με το κυριότερο από αυτά, ότι του λείπει η συνεκτικότητα και δεν έχει μια συνολική πρόταση για την εκπαίδευση.

Αναφερόμενη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όσα το νομοσχέδιο προβλέπει, τόνισε ότι το πρόβλημα του είναι «όχι αυτά που λέει, αλλά αυτά που δεν λέει».

Η ίδια πάντως, θεώρησε θετική τη διάκριση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τονίζοντας ότι «στην ιδέα να έχουμε καλά δημόσια σχολεία που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους οι οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα ιδιωτικό σχολείο, είμαι υπέρ αυτής της δυνατότητας». Πηγή: politics.gr 

 

 
 
 
 

66071710_1323823767776695_2515764960349388800_n.jpg

 

Γεια να ακούσετε την συνέντευξη «Στο κόκκινο» 105.5 πατήστε εδώ