21.10.2014

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Με μεγάλες ελλείψεις οι δομές υπηρεσιών υγείας στην Άνδρο».

 

Σημαντικά καταγράφονται τα προβλήματα στον χώρο της υγείας στην Άνδρο, καθώς υποστελεχωμένα σε ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, παραμένουν το Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού.

Συνολικά, ενώ για την Άνδρο προβλέπονται δέκα (10) αγροτικοί γιατροί, σήμερα υπηρετούν μόλις τρεις (3), οι οποίοι δεν επαρκούν για τις εφημερίες στο Κέντρο Υγείας, ούτε για να στελεχώσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία, που εξυπηρετούν πρώην Δήμους της Άνδρου και μάλιστα τουριστικούς, όπως είναι το Μπατσί.

Ειδικότερα,

- στο Κέντρο Υγείας Άνδρου, από τις προβλεπόμενες στο Οργανόγραμμα του Κ.Υ. θέσεις ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού καλύπτεται μόλις το 52%, καθώς παραμένουν κενές οι θέσεις καρδιολόγου, χειρουργού, ορθοπεδικού, παθολόγου ή γενικού γιατρού, μικροβιολόγου και γυναικολόγου.

Το ακτινολογικό τμήμα διαθέτει έναν μόνο υπάλληλο χειριστή, ο οποίος όταν παίρνει άδεια (2 μήνες τον χρόνο), είτε απουσιάζει λόγω ασθένειας, το συγκεκριμένο τμήμα δεν λειτουργεί. Επίσης, στο μικροβιολογικό τμήμα απασχολείται μόνο μία υπάλληλος-παρασκευάστρια, η σύμβαση της οποίας πρόκειται να λήξει σε 3 μήνες.

- τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού παραμένουν υποστελεχωμένα επί πολλά χρόνια. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της περιοχής του πρώην Δήμου Κορθίου, μιας περιοχής με 10 χωριά περιμετρικά της κεντρικής πόλης και 2.000 περίπου κατοίκους, που απέχει από την κεντρική μονάδα υγείας 30 χιλιόμετρα.

Επί 2,5 χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει γιατρό -αγροτικό ή ειδικευμένο και προκειμένου να συνταγογραφήσει ο ασθενής φάρμακα, πρέπει να διανύσει 30 χιλιόμετρα. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή, όχι μόνον υπάρχει ιατρείο, αλλά είναι και καινούριο. Στοίχισε 500.000 ευρώ το 2007 και είναι χαρακτηρισμένο πολυδύναμο. Για την επαρκή λειτουργία του κρίνεται αναγκαία η στελέχωσή του από ειδικευμένο επικουρικό γενικό γιατρό και 2 αγροτικούς γιατρούς.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του νησιού, ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και τους επισκέπτες και να αντιμετωπίζονται έκτακτα περιστατικά.

Δεδομένου ότι η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων -με 64 χωριά, μεγάλο οδικό δίκτυο (πάνω από 300 χιλιόμετρα) και εκατοντάδες χιλιόμετρα χωμάτινο δίκτυο- ωστόσο η επαρκής υγειονομική κάλυψη του νησιού παραμένει ακόμη ζητούμενο

Δεδομένου ότι δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη, χωρίς την πρόβλεψη άρτιας παροχής υπηρεσιών υγείας,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού και λοιπού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Άνδρου, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού;
  2. Προτίθεται να προβεί στην άμεση στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Όρμου Κορθίου με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό (ειδικευμένο επικουρικό γενικό γιατρό και 2 αγροτικούς γιατρούς);  
  3. Ποια μέτρα εξετάζονται αναφορικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις νησιωτικές περιοχές;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Κυρίτσης Γιώργος

Ρεπούση Μαρία